Tatarák


Tatarák

Tatarák, tradiční pokrm z mletého syrového masa, je oblíbeným chutným jídlem po celém světě. Zde je základní recept na tatarák:

Ingredience:

  • 400 g čerstvého hovězího masa (ideálně z vnitřního roště nebo hovězího filetu)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička worchesterské omáčky
  • 2 lžičky kapary (volitelné)
  • 1 žloutek
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobení
  • Křupavý chléb nebo topinky na podávání

Postup:

  1. Příprava masa: Nejprve důkladně očistěte maso od šlach a tukových částí. Nakrájejte maso na menší kousky a poté nasekejte na drobné kousky. Je důležité, aby bylo maso čerstvé a výběrové kvality, protože se bude konzumovat syrové.
  2. Příprava koření: Oloupejte a jemně nasekejte cibuli a česnek. Pokud používáte kapary, nakrájejte je na jemné kousky.
  3. Smíchání ingrediencí: V míse smíchejte nasekané maso, cibuli, česnek, dijonskou hořčici, worchesterskou omáčku a kapary. Přidejte žloutek a důkladně promíchejte, dokud se všechny ingredience spojí. Pokud máte rádi pikantnější chuť, můžete přidat trochu drsně mletého pepře.
  4. Ochutnávka a dochucení: Ochutnejte směs a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Můžete také přidat další koření podle vašich preferencí, jako je tabasco, čerstvý tymián nebo strouhaný křen.
  5. Formování a podávání: Tatarák můžete formovat do malých placků pomocí kruhového tvaru nebo ho jednoduše servírovat ve sklenicích. Ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte s křupavým chlebem nebo topinkami.
  6. Chladění a servírování: Nechte tatarák minimálně 30 minut odpočinout v lednici, aby se aroma a chutě dobře promíchaly. Poté podávejte chlazený tatarák s dalšími přílohami, jako jsou nakládané okurky nebo zavařený cibulový salát.

Tatarák je chutným a osvěžujícím pokrmem, který si můžete vychutnat jako předkrm nebo jako hlavní chod. Buďte si jisti, že používáte čerstvé a kvalitní suroviny a dodržujte hygienické postupy při manipulaci s syrovým masem. Ať vám chutná!