Slaná roláda


Slaná roláda

Dnešní recept je náročnější na přípravu, ale když je víra tak jde všechno. Proto s chutí do toho a nenechte se odradit prvním neúspěchem. Výsledek stojí za to.

Ingredience

těsto: 6 vajec, 6 lžic oleje, 6 lžic polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce zakysané smetany, 3-4 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžíce špenátového protlaku, větší špetka soli

náplň: 100 g másla, 5 trojúhelníčků taveného sýra, 1 lžíce hořčice, sůl, mletý pepř, 3 vejce uvařená natvrdo, kousek uzeného masa, pažitka

Postup

Bílky osolíme a ušleháme z nich tuhý sníh.

Žloutky rozšleháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, smetanu a šlehačem rozšleháme na hladké těsto. Pak vařečkou zlehka vmícháme sníh z bílků. Těsto rozdělíme na tři stejné části. Do jedné vmícháme sýr, do druhé papriku a do třetí špenát. Těsta střídavě nalijeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme (180°C, cca 15 minut).

Po vytažení z trouby stáhneme z plechu a i s papírem smotáme a necháme vychladnout. Změklé máslo rozšleháme společně se sýrem. Přidáme hořčici, osolíme, opepříme a vyšleháme do pěny. Nakonec zamícháme dvě nadrobno pokrájená nebo nastrouhaná vejce. Studenou roládu rozmotáme a potřeme pomazánkou. Polovinu posypeme kostičkami uzeného masa, druhou část poklademe rozkrájeným třetím vejcem. Všechno posypeme posekanou pažitkou.

Roládu pevně stočíme, zabalíme do papíru, na kterém se pekla, a dáme ztuhnout do ledničky.