Řecká musaka


Řecká musaka

Musaka je velice chtuné jídlo typické v Řecku a obecně na Balkáně. Základ je kvalitní mleté maso.

Ingredience

olivový olej, 1 cibule najemno, 1 stroužek česneku, 750g mleté maso hovězí (v Řecku se dává jehněčí), 1 lžička mletá skořice, 100ml bílé víno, 400g rajčat, 2 lžíce petrželky nasekané, sůl, pepř, 2 lilky nakrájené na kolečka, 35g másla, 35g hladné mouky, 300ml mléka, 4 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, 1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry, 100g tvrdého sýra jemně strouhaného, 2-3 brambory uvařené a oloupané nakrájené na kolečka

Postup

 

V hrnci osmahneme cibule na oleji. Pak přihodíme česnek a po chvilce i mleté maso. Opékáme do hněda dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidáváme skořici, víno a rajčata. Až přivedeme k varu, tak snížíme plamen a necháváme jen probublávat cca 30 minut. Do jídla pak vmícháme petrželku, ochutíme solí a pepřem a zatímco dusíme maso, tak si opečeme na trošce olivového oleje lilky – pěkně dohněda. Přendáme je na kuchyňské ubrousky a necháme odsát přebytečný tuk.

Dále si uděláme bešamel – máslo rozpustíme na pánvi a přimícháme mouku, chvíli opékáme a pak zalijeme mlékem. Přidáme bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky a čerstvě nastrouhané citronové kůry. Pak 10 – 15 minut povaříme. Vyndáme pepř a bobkový list a osolíme podle chuti. Do bešamelu rozmícháme 2 vejce a sýr.

Začneme vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu cca 2 litry takto: dáme část lilku, osolíme je, na ně dáme masovou směs, kolečka rajčat a tak dále až vše spotřebujeme. Končit by se mělo masovou směsí. Na ni vyskládáme kolečka brambor a přelijeme sýrovým bešamelem a pečeme 30 – 40 minut. Dobrou chuť!