Domácí vánočka


Domácí vánočka

Ingredience

200 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, špetka soli, 100 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového cukru, špetka muškátového oříšku, citronová kůra z jednoho citronu, 42 g čerstvého droždí (1 kostka), 250 ml vlažného mléka, 3 žloutky, 100 g másla + 2 lžíce sádla (rozpuštěné), rum, rozinky, ořechy, mandle, bílky na potření vánočky

Postup

Do mísy prosejte obě mouky, přidejte sůl, cukr, muškátový oříšek a citronovou kůru, dobře promíchejte. Na mouku rozdrobte droždí. Ve vlažném mléce rozmíchejte žloutky a vlijte do mísy s moukou. Začněte pomalu zpracovávat těsto, pak přidejte rozpuštěné zchladlé máslo se sádlem a trochu rumu. Vypracujte vláčné a nelepivé těsto. Doporučuji zpracovávat delší dobu, aby se vše krásně spojilo. Těsto dejte do mísy, lehce poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte 4 – 5 hodin kynout.

Během kynutí podle potřeby 1-2 propracujte a nechte znovu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Když je těsto vykynuté, předehřejte troubu na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. Těsto rozdělte na 13 stejných dílů, z každého vyválejte slabý váleček. První a druhé patro vánočky je spletené ze čtyř pramenů, třetí patro ze třech a poslední ze dvou, celkem tedy zmíněných třináct. Jednotlivá patra si takto zapleťte. První čtyřdílné patro položte na plech, lehce zmáčkněte do roviny, pomažte bílkem a poklaďte rozinkami a ořechy (mandlemi). Položte druhé čtyřdílné patro a postup opakujte.

Stejným způsobem přidejte třetí patro ze třech dílů a zakončete posledním patrem stočeným jen ze dvou pramenů. Celou vánočku potřete bílkem, do prohlubní vmáčkněte rozinky, ořechy či mandle. Celou vánočku zpevněte několika špejlemi, které vpíchněte kolmo do vánočky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 minut, pak snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut, poté snižte na 160 stupňů a dopékejte. Teplota je spíše orientační, řiďte se vlastními zkušenostmi s vaší troubou. Pokud vánočka příliš rychle tmavne, přikryjte ji archem pečícího papíru. Vánočku nechte zcela vychladnout, pak pocukrujte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!